15 Jan 2013

Ígéretes...

Amikor a Dalriádát megismertem még Echo of Dalriada volt a nevük, és sokkal specifikusabb zenét játszottak... ez alatt azt értem... hogy például a Galamb című dalukból a refrényt leszámítva szövegkönyv nélkül keveset vesz ki egy laikus... a és a hallgatásához is elég sok türelem kell. Ez 2006ban volt, azóta sokat változtak a gyerekek, a név változtatáson kívül némi csiszolódáson is átment a banda.

Az Arany albumuk szélesebb körben ismerté tette őket... bár nem tudom, hogy az album arany lett-e, de mint a címe is utal rá, a magyar népi költészet ezüst érmesének a művei hallhatóak rajta, finom metál muzsikával fűszerezve.

Az alábbi daluk eléggé érdekesre sikeredett (szerintem).
A dal címe Ígéret, és a hasonló című 2011es albumról van.
Aki szereti az etno-/folk metált annak gond nélkül ajánlom hallgatásra, bár lehet hogy kicsit meg fog lepődni...
A nem hard core metalosoknak azért ajánlom, mert a dal felépítése sci-fibe kiáltó :)
Íme:
Az első 20 másodperc teljességében idézi a magyar/cigány népzenét hangszerelésileg és ritmusilag.
Aztán jön az együttestől megszokott folk metál, majd a 48 másodperctől a cigány banda mögé beáll az elektromos gitárral felszerelt hosszú hajú zenészbagázs... s nyomják együtt... ez eddig nem is lenne meglepő... ám jön a wattafak pillanat 1 perc 17 másodperckor mert hogy itt a szép kis metál népdalocska átcsap mai kommersz pop számba... igaz csak 10 mpig, aztán mai kommersz rockmuzsikaként folytatódik a refrén s egészen a második perc végéig kell várni az igazi metál muzsira... de 2:15kor ezt felváltja újból a hegedű és a népzene...majd jönnek a riffek, meg dob, aztán megint harmonikás múlatóba vagyunk, de ide is követnek a fekete ruhás gitáros srácok, ám nem tart sokáig amíg újra a kommersz refrénnél vagyunk...

Most nehogy valaki úgy értse, hogy nem tetszik a dal vagy, hogy kevésbé értékelem az együttest mint eddig.
Sőt, én imádom a crossovereket, és nagyon is pozitívan lepődtem meg a Dalriádán, bár az igazi metál rajongók között ez a dal nagy eséllyel negatívabb kritikát váltott ki mint belőlem... és lehet hogy veszítettek a rajongói táborukból ezzel a döntéssel.

Na de helyettem beszéljenek a hangok.... itt a dal:

Dalriada - ÍgéretNo comments:

Post a Comment