11 Feb 2011

A műfaji keveredés netovábbja...

Érdekes dolog ez a corss-over...


Emlékszem ezt a kifejezést az nu-metál megjelenésekor hallottam először.
Amikor a Linkin Parkról olvastam akkor magyarázta a cikk hogy a corss-over mint zenei eszköz hozzá segíti az alkotót, hogy két vagy több stílust egybe ötvözzön anélkül hogy valamelyik is csorbulna és ezáltal új stílust alkosson.
Hát ez kinda bullshit... de legyen. Igazság szerint nem marad meg tisztán a stílus ha ötvözik valamivel. Mert mint pl. a LP vagy Limp Bizkit esetében tisztán kivehető a metal és a rap keverése, de egyik sem igazán tiszta... mert csak azt lehet mondani hogy van egy rapes beütése a számnak, vagy hogy metálos aláfestése van a rap számnak. De végső soron ez a téma már rég a múlté most hogy a coverek, remixek, és mashupok világát éljük egy tiszta zenei stílus elkülönítése lehetetlen, kivéve az alapokat, mármint ha valaki valami eredetit akar előhozni akkor kevernie kell.


Most lehet hozni jobbnál jobb példákat az extrémekre mint pl a jazz-rap, szimfonikus-metál-nemzeti-rap, vagy a szimfónikus-rap-drum&bass de még mindig ott van a chillstep-magyarnépzene-gangstarap, de míg ezek a "stílusok" nagyrészt egy-két szám erejéig születnek, tisztelet a kivétel... számomra azok érdekesek amik egy egész albumon, esetleg egy együttes teljes életét végig viszik, mint a fent említett L-betűs együttesek.


És most találtam egy érdekes számot egy érdekes együttestől.
Témába vágó, hogy először ezen együttes egy másik számának a dnb remixét ismertem meg s csak utána az eredetit.


Szóval az Enter Shikari nevü bandáról van szó a wikipedia szerint post-hardcore bandáról van szó... már volt itt egy daluk de az eléggé egyszerü volt ehhez képest.:)


Most a dal előtt leírom, hogy az időben melyik dalrész kire emlékeztet... 


0:00-0:12 Dj Akárki.... (vmi house)
0:13-0:26 Dj Akárki + Staind (metal)
0:27-0:43 Dj Akárki + System of a Down (hardcore metal)
0:43-1:12 Linkin Park (nu-metal)
1:13-1:32 Nero (dubstep)
1:32-2:02 Slipknot (Trashcore metal)
2:03-2:45 Linkin Park vagy Placebo esetleg Green Day (eléggé popos nu metal)
2:45-3:16 Rhapsody (szinfonikus metal) 





No hát ez lett volna az egyik legfrissebb felfedezésem.
Szerinted milyen, van valami igazam ebben sok blablában?

No comments:

Post a Comment